Keramieken Kerken!

Vrijdag 24 mei 2024

Dit weekend kun je bij Museum Het Petershuis een nieuwe wisselexpositie bewonderen: 'Kerkenwerk' van keramist Pieter Arts. De opening is op zaterdag 25 mei om 14.00 uur.

Pieter Arts is in Gennep en omgeving geen onbekende. Velen kennen wel werk van deze Ottersumse keramist. De veelzijdige kunstenaar die niet in één hokje te vangen is, heeft ondanks die veelzijdigheid toch echt een eigen signatuur. Of het nu gaat om de fantastische aan zijn eigen brein ontstane werelden van torens, trappen en futuristische droombouwsels, of de serie bekende Gennepse gevels, je ziet dat het werk is van de hand van Pieter Arts.

ARCHITECTUUR

Voor de nieuwe expositie heeft Pieter zich laten inspireren door kerken. Al vanaf het prille begin is Pieter gefascineerd door architectuur. Met kerken als onderwerp kon hij zijn hart ophalen. In de komende expositie zijn alle Gennepse kerken te zien. Van de historische protestantse kerk tot de veel nieuwere Molukse Immanuelkerk; van de oude eenzame Martinustoren tot de huidige St. Martinuskerk uit de vijftiger jaren.

KLEI

Tijdens de coronaperiode begon Pieter met het in klei vormgeven van bijzondere kerkgebouwen. Niet alleen uit Gennep en omgeving. Menigeen zal de Stevenskerk uit Nijmegen herkennen. Pieter ging ook de grens over. Zo is de schitterende Sint Romboutskathedraal uit het Belgische Mechelen te bewonderen. Ook de kathedraal van het Zuid-Franse Albi krijgt een plekje in het Gennepse Petershuis.

TOREN VAN OTTERSUM

Lang geleden maakte Pieter van de toren van de kerk van St. Jan de Doper uit Ottersum een spaarpot van klei. Doel was fondsen te werven voor de torenrestauratie. Dat is gelukt en dit was feitelijk het begin van zijn fascinatie voor kerkgebouwen. Natuurlijk is ook de kerk uit Ottersum in het Gennepse museum te bewonderen.

WERK IN UITVOERING

Tijdens de expositie kun je als bezoeker ook een kerkwerk in wording bekijken. Zo krijg je een goede indruk van de werkwijze van de kunstenaar die uiterst gedetailleerd te werk gaat.

LEZING

Aansluitend op de expositie geeft Antoine Jacobs op 4 juni een lezing over de geschiedenis van kerkarchitectuur. Jacobs is historicus en heeft zich gespecialiseerd in kerkelijke historie. De lezing vindt plaats in de Kenniskeuken, Gennep en begint om 19.30 uur. Aanmelden kan via de website van LGOG Maas en Niers. Email: lgog.maasenniers@gmail.com

Kerkenwerk Expositie | 25 mei 14.00 uur t/m 30 juni 2024 | Museum Het Petershuis | Niersstraat 2 Gennep

Skyline